Què tractem?

 

 

Piedras en equilibrio
Pedro Durán

Molts símptomes i/o malalties no són més que la conseqüència d’una disfunció o d’una mala adaptació del sistema nerviós central, ben sovint mal diagnosticats i, en conseqüència, mal tractats.

Alguns diagnòstics mèdics es basen en el que es creu que són anomalies, com ara la degeneració vertebral i els prolapses o hèrnies discals; tanmateix, investigacions recents han demostrat que són senyals normals d’envelliment i, generalment, no la causa del dolor.

Hi ha altres situacions, com ara en les lesions per esforç repetitiu (la síndrome del túnel carpià, per exemple) i la fibromiàlgia, que es creien incurables i que, no obstant això, es poden revertir del tot quan són abordades i tractades com síndromes de sensibilitat central (SSC).

A moltes persones no se’ls troba la causa dels símptomes que pateixen. El 21% dels pacients d’atenció primària al Regne Unit tenen símptomes sense explicació mèdica, i sospitem que moltes vegades són una manifestació d’aqueixa disfunció del sistema nerviós, coneguda com síndrome de sensibilitat central i quasi sempre provocada per l’estrés crònic. El més curiós és que, freqüentment, no som conscients que el tenim perquè ens hem acostumat a viure en resposta a l’estrés.

Més del 17% de la població adulta espanyola pateix de dolor crònic no oncològic, la qual cosa suposa que 1 de cada 6 espanyols acudeixen a atenció primària per solucionar-ho, amb una repercussió directa en la seua qualitat de vida i activitat laboral.

Òbviament molts símptomes poden camuflar-se com a síndromes de sensibilitat central, i poden tindre un origen més greu. A fi de tractar el SSC amb seguretat, aquestes causes més greus ¬(càncer, infecció, fractura, trastorns autoimmunes¬…) s’han de descartar prèviament.

Condicions de dolor crònic comú tractades ací:

  • Musculoesquelètiques: dolor d’esquena, de coll, dolor en les articulacions dels muscles, colzes, malucs, genolls, en els peus (fasciïtis plantar…), síndrome del túnel carpià…
  • Mal de cap tensional, migranyes, cefalees, tinnitus, acúfens…
  • Síndrome de l’articulació temporomandibular (ATM)…
  • Dolor de pit no cardíac (costocondritis)…
  • Síndrome de dolor miofascial…
  • Desequilibris i/o marejos, vertígens…
  • Síndrome de dolor pelvià, dolor lumbar i pelvià en el postpart associat a l’ús d’epidural…
  • Dolor produït per artrosi i desgast…
  • Condicions conegudes com a síndromes de sensibilitat central (SSC): fibromiàlgia, fatiga crònica, síndrome de cames inquietes, síndrome de la laringe irritable, síndrome del colom irritable, síndrome de bufeta irritable, sensibilitat química múltiple, ortostàtica postural o síndrome de taquicàrdia, estrés posttraumàtic, trastorns del son, sequedat en la boca, parestèsies, sensibilitat als camps electromagnètics, sensibilitat a aliments, dolor abdominal, diarrea, restrenyiment, coentor, trastorns cognitius (desorientacions, oblits…), alteracions del termòstat de la temperatura corporal…

Tractem la majoria de tipus de dolor i afeccions cròniques. Així com el SMT, o síndrome de mioneuritis tensional, en anglés TMS, Mind-Body Syndrom, o Pschycophysiological Disorder (PPD).

El terme “crònic” es refereix a la durada del dolor, no a la seua incurabilitat. La major part dels dolors crònics s’experimenten durant més de tres mesos.

Abans de telefonar-nos, consulte amb el seu metge els símptomes que pateix per tal de descartar una infecció, càncer, fractures i trastorns autoimmunes.