Encarna Espunya

Formada als Estats Units, en els anys 80, primer com a espinòloga, vaig ser de la primera promoció de l’escola Philadelphia Spinal Tutorium, creada pel dr. Reginald Gold, llavors un innovador quiropràctic. És a dir, que fa més de 30 anys que sóc professional de la salut.

Després, en tornar a Espanya em vaig formar com a fisioterapeuta i osteòpata, en la Universitat de València, on vaig romandre uns anys com a professora associada, dins del Departament de Fisioteràpia.

Així mateix, he treballat com a professora associada, durant un temps, en el CEU de la Universitat Cardenal Herrera de València i al llarg de més de 15 anys he format en les tècniques de l’espinologia nombrosos professionals de la salut.

També tinc formació en Fisioteràpia Pediàtrica, en què he participat i participe activament com a assessora de manera voluntària en ONG, en l’àmbit de la discapacitat.

Durant tot aquest temps m’he ocupat del tractament i de l’atenció de l’espina dorsal o columna vertebral i, per tant, dels dolors d’esquena i musculoesquelètics, de manera exclusiva, en les meues clíniques, primer a Madrid i ara a València.

En el desenvolupament del meu treball m’adoní que, si bé el meu treball (igual que altres teràpies manuals com l’osteopatia i la quiropràctica…) proporcionava molt d’alleugeriment als meus pacients, no era menys cert que generava una certa dependència: en la majoria dels casos el pacient havia de tornar de manera regular per a mantenir el dit alleugeriment. És a saber, que no s’aconseguia una curació definitiva, tret d’algunes ocasions.

Com que sóc una apassionada d’aquest treball, sempre m’he mantingut atenta a qualsevol novetat que pogués ajudar a donar als meus pacients una solució definitiva –endebades, quasi sempre–, i així va ser fins que les investigacions i els resultats de les neurociències i de l’epigenètica van començar a publicar-se.

Va ser llavors que vaig conéixer la Psiconeuroendocrinoinmunologia (PNEI) i l’aplicació práctica que en fa Stella Maris Maruso i el seu equip en la Fundación Salud (Argentina), on es duu a terme un programa conegut amb el nom de PARA (Programa Avançat de Recuperació i Recolzament). Aquest programa és un abordatge terapèutic integral i està dirigit a persones que travessen una malaltia greu o una crisi severa, i els brinda un pla de salut personalitzat, elaborat per un equip interdisciplinari, l’objectiu del qual és potenciar els recursos interns de cada pacient, perquè puga afrontar els canvis vitals que possibiliten la tornada a la salut i li indiquen un camí nou cap a la sanació. Aquest programa és únic al món, i ara també s’està realitzant a Espanya.

A partir d’aleshores entre en contacte amb els denominats ‘trastorns produïts per estrés’, les ‘disfuncions del sistema nerviós autònom’, la Sindrome de Mioneuritis Tensional (TMS) i el MInd-Body Sindrome.

¿Quina relació té tot açò amb el dolor d’esquena crònic i les malalties cròniques?… Doncs, que en va ser una conseqüència lògica i per això vaig fer la meua capacitació a Londres, en el SIRPA Training ProgramSIRPA significa ‘Stress Illness Recovery Practitioners Association’–, on vaig aprendre l’aplicació de programes especialitzats i específics per al tractament del dolor crònic i les malalties cròniques.

Han sigut molts anys d’estudis i preparació, formant-me i buscant els millors professionals en aquest ram del moment. Des de la mateixa Georgie Oldfield, creadora i desenvolupadora de SIRPA a partir de les investigacions i treballs del metge rehabilitador nord-americà John Sarno, fins a investigadors i científics de la talla de Bruce Lipton i Amit Goswami.

A Anglaterra vaig tindre l’oportunitat de conéixer i aprendre amb Howard Schrubiner, David Clarke i David Hanscom, en la I Chronic Pain Conference.

I a Espanya, a través de la Societat Espanyola de Fisioteràpia i Dolor (SEFID), amb autors tan importants com els fisioterapeutes australians Peter O’Sullivan o Lorimer Mosely, aquest últim autor del llibre ‘Explicando el dolor’; tots els quals estan entre les meues influències i filiacions.

El Programa de Recuperació del Dolor Crònic dins de l’abordatge SIRPA, que oferisc en la meua clínica, és el resultat d’anys de treball, investigació i experiència que m’han portat a cercar-hi les estratègies i solucions més efectives.

I és així que, amb tota aquesta preparació, i amb l’experiència clínica que donen més de 30 anys de dedicació exclusiva als problemes d’esquena i musculoesquelètics, em presente davant dels meus pacients, nous i antics, com a especialista en dolor crònic.